AMSTERDAM - In de Amsterdamse metro kan vanaf 27 augustus alleen nog worden betaald met de ov-chipkaart. De strippenkaart is vanaf die datum niet meer te gebruiken, zo maakten staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat en de Stadsregio Amsterdam donderdag bekend.

Aanvankelijk wilde Amsterdam al op 25 juni in de metro overgaan op het gebruik van de chipkaart, maar dat is nu twee maanden uitgesteld "met het oog op reizigersbelangen", aldus de stadsregio. In de Rotterdamse metro is de ov-chipkaart sinds 29 januari het enige geldige betaalmiddel.

De komende twee maanden gaan andere vervoerders in de regio, Arriva en Connexxion de ov-chipkaart ook invoeren, zodat aansluiting op het Amsterdamse stadsvervoer met hetzelfde betaalmiddel mogelijk wordt. De Stadsregio streeft ernaar dat aankomende winter het hele openbaar vervoer over kan gaan op de ov-chipkaart.

Oplaadpunten
In totaal komen er 250 verkoop- en oplaadpunten voor de kaart in de regio. Qua spreiding is dat gelijk aan het aantal strippenkaartverkooppunten, aldus de Stadsregio Amsterdam.

Vervoersbedrijf GVB zei in een reactie blij te zijn dat er nu een concrete datum is voor de invoering van de ov-chipkaart in de metro. "We zijn er klaar voor, dat roepen we al een tijdje, en nu kunnen we de laatste puntjes op de i zetten", aldus een woordvoerster. Het GVB gaat de komende maanden volgens haar flink aan de slag om de reizigers te helpen met deze overstap.

Invoering
De gemeenteraad van Amsterdam adviseerde vorige week nog de invoering niet al op 25 juni te laten gebeuren, zoals eerder gepland, maar nog twee maanden te wachten. Aan dat verzoek wordt nu in elk geval gehoor gegeven.

De plannen van de NS om de ov-chipkaart dit jaar in te voeren, gaan gewoon door.