BRUSSEL - Europarlementariër Jan Cremers (PvdA) wil dat de Europese Commissie stappen onderneemt om de veiligheidsvoorschriften op de werkplek voor uitzendkrachten en stagiaires te verbeteren.

Uit een maandag verschenen onderzoek van de Nederlandse arbeidsinspectie bleek dat deze groepen meer gevaar lopen op het werk dan vaste krachten. Zij lopen meer risico omdat ze minder ervaren zijn of door gebrekkige inwerking.

Maatregelen
Het feit dat uitzendkrachten en stagiaires twee tot drie keer meer risico lopen op een ongeval was voor Cremers aanleiding de Europese Commissie nogmaals te vragen met voorstellen te komen. De PvdA'er had in het najaar van 2008 al bij de commissie aangedrongen op maatregelen, omdat de Europese richtlijn voor uitzendkrachten toen werd aangenomen.

Cremers zegt tot op heden nog niks te hebben gehoord van de commissie. De betrokken Eurocommissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) liet weten de huidige situatie voldoende te vinden. Cremers noemt dit "onverteerbaar" en belooft mede op basis van het rapport van de arbeidsinspectie actie te ondernemen.