AMSTERDAM - De economische crisis raakt de Nederlandse markt voor trucks en opleggers dit jaar hard. Het aantal registraties van nieuwe vrachtwagens zal naar verwachting met 35 procent dalen tot 11.500, terwijl de aanhangerregistraties met 55 procent zullen kelderen tot 7000.

Dat meldt het Economisch Bureau van ING in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Volgens ING worden investeringen in nieuwe vrachtwagens en opleggers uitgesteld door overcapaciteit in de markt en een jong wagenpark. De Nederlandse wegtransportsector kampt door de recessie met teruglopende vrachtvolumes en gedaalde vervoerstarieven. Vooral containertransport en het vervoer van industriële producten worden hard geraakt. Het vervoer van levensmiddelen en verse producten blijft wel overeind, aldus ING.

Vorig jaar steeg het aantal registraties van nieuwe vrachtwagens in Nederland nog met 12 procent tot 17.700. ING verwacht dat in de loop van 2010 enig herstel van de vraag zal inzetten. Het Nederlandse truckpark heeft naar schatting een omvang van 147.000, waarvan meer dan de helft uit opleggers bestaat. Bijna 40 procent van het wagenpark is aangeschaft in de afgelopen drie jaar. Dit geldt vooral voor trekkers.