BRUSSEL - Consumenten moeten Europese kaas, vlees en andere landbouwproducten makkelijker kunnen herkennen dankzij betere etiketten. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft dat donderdag voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.

Probleem voor Europese boeren is dat hun kwaliteitsproducten nu amper opvallen tussen goedkope niet-Europese producten van lage kwaliteit. De producenten dreigen zo de concurrentie te verliezen.

"De Europese voedingssector heeft een welverdiende reputatie voor de hoge kwaliteit. Onze boeren moeten beter communiceren over de kwaliteit", vindt de Deense EU-commissaris Fischer Boel.

Streeknamen
Haar plan is dat etiketten beter aanduiden waar het product vandaan komt. Ze wil ook aparte aanduidingen zoals 'product van bergboer' en 'traditioneel product'. Idee is ook om namen van streekproducten, zoals Parmaham en champagne, beter internationaal te beschermen.

Het plan van de Europese Commissie volgt op een inspraaknota eind vorig jaar.