AMSTERDAM - Volgend jaar is Amsterdam gastheer bij het World Congres on Information Technology 2010. Centraal staat de verandering in de maatschappij door ict. Dat meldt Webwereld donderdag.

De bijeenkomst moet de top van het bedrijfsleven, overheid en academische wereld samenbrengen en is vooral gericht op de vraag wat de technologie met de maatschappij doet.

Het thema 'Challenges of Change' geeft volgens de organisatoren ook aan dat water, eGovernment, beveiliging en energieverbruik kernthema's zijn.

Lastige thema's, juiste locatie
Tijdens de presentatie vertelde staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk dat het hard nodig is om lastige vragen te stellen. "We gebruiken in de industrie evenveel energie als de luchtvaartindustrie en daar moeten we wel over nadenken", stelde hij dan ook.

Dat het forum naar Nederland komt is een buitenkans, meent de bewindvoerder. Hij benadrukt dat ons land het goed doet op breedbandgebied en dat de burgerij het meest internetvaardig is. "We doen het gewoon goed", aldus Heemskerk.

Meer creativiteit
Dat laatste beaamt Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, die als ontvangende gemeente trots stelt dat het zijn stad is die al jaren het goede geeft. Hij wijst op het belang van het internetknooppunt AMS-IX, de slimme energiemeters en ook glasvezel naar 100 duizend Amsterdamse woningen.

"Dat laatste lijkt misschien niet zo belangrijk, maar ik zie het net als de eerste elektriciteit die in huizen werd aangelegd", vertelt Cohen tegenover Webwereld. "Daar vroegen mensen zich ook af of dit zin had voor een enkele lamp. Uiteindelijk bleek dat wel ons hele leven te veranderen. Zo zie ik de aanleg van glasvezel ook en is het goed dat we juist over die impact een conferentie hebben".

Al zegt Cohen niet precies te weten welke volgende stappen de technologie gaat hebben, toch ziet hij nu wel de eerste tekenen van een verandering. "Er is in Amsterdam nu al een creatieve industrie aan het ontstaan, die ondanks de recessie wel groeit", aldus de burgervader. "Die is belangrijk voor Amsterdam". Als voorbeelden noemt hij de conferenties Picnic, Creative Company Conference en IBC.

Olympische spelen
Toch is het wereldforum niet zomaar een conferentie met 2500 bezoekers. Cohen zegt dit te zien als de olympische spelen van de ICT-industrie, waarvoor hard is geknokt deze naar Nederland te halen.

Het is een buitenkansje, waarvan Heemskerk ook stelt dat het de positie van ons land als gateway naar Europa op technologiegebied kan versterken.

Het congres wordt gehost door branchevereniging ICT-Office, het Ministerie van EZ en de Gemeente Amsterdam. Inmiddels hebben bedrijven als Microsoft, IBM, KPN en Cap Gemini al steun aan het evenement toegezegd.