WASHINGTON - Kosovo, een van de armste landen van Europa, mag lid worden van het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft het IMF vrijdag (lokale tijd) laten weten. Premier Hashim Thaci van Kosovo toonde zich zaterdag zeer verheugd over het besluit van het IMF.

"Heel Kosovo verwelkomt het partnerschap met het IMF", zei Thaci op een persconferentie. "Samen zullen we grote resultaten behalen." Hij verwacht grote kansen dankzij het lidmaatschap. "Maar dit brengt ook serieuze verantwoordelijkheden."

Leningen
Het Balkanland komt in aanmerking voor miljoenen euro's aan leningen, zodra het handtekeningen heeft gezet onder de relevante papieren voor IMF-lidmaatschap. Als dat gebeurt, telt het fonds 185 lidstaten. De minister van Financiën van Kosovo liet onlangs overigens weten dat zijn land voorlopig geen beroep zal doen op het IMF voor steun.

Kosovo scheidde zich ruim een jaar geleden af van Servië. De breuk kwam bepaald niet zonder pijn of moeite tot stand. Servië is nog altijd woedend over het verlies van de provincie, die wordt beschouwd als de bakermat van de Servische geschiedenis. Sinds NAVO-troepen het leger van Servië in 1999 met bombardementen dwongen tot een vertrek uit Kosovo, beschikte de voormalige deelrepubliek van Joegoslavië feitelijk al over onafhankelijkheid.

Inmiddels hebben 85 landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkend.