PARIJS - Werknemers van het Franse Textielbedrijf Carreman hebben een ongewoon aanbod gekregen van hun werkgever. Ze kunnen voor een salaris van 69 euro per maand aan de slag in India. Hun dertiende maand en pensioen blijven behouden, wel geldt een zesdaagse werkweek.

Hoewel het een grap mag lijken, is het voor medewerkers van Carreman in het Zuid-Franse Castres bittere ernst. Medewerkster Veronique Jacobé is verbijsterd. "Het is zo onmenselijk dat ik haast niet kan geloven dat iemand zo'n voorstel überhaupt doet," zegt de 44-jarige zaterdag in de Franse krant Parisien.

Wet
Volgens het textielbedrijf ligt het aan de 'domme Franse wet' die bedrijven bij reorganisaties waarbij ontslagen vallen, verplicht de werknemers werk aan te bieden in andere vestigingen. Dat geldt ook voor filialen in India, Polen of Papoea, stelt Carreman.

Het is niet de eerste keer dat een Frans bedrijf medewerkers zo voor het blok zet. Een machinebouwer uit de Elzas liet medewerkers al weten dat ze bij het bedrijf konden blijven werken, mits ze zich naar Roemenië lieten overplaatsen voor een loon van 110 euro per maand. Een bedrijf in Hénin stelde het personeel voor om voor 230 euro per maand in Turkije te gaan werken.