Het strijdtoneel van de kerncentrale Borssele wordt uitgebreid met de rechtszaal. Het energiebedrijf Essent maakte vrijdag bekend gedagvaard te zijn door het Zeeuwse energiebedrijf Delta.

Beide zijn voor vijftig procent eigenaar van de kerncentrale Borssele, maar verschillen van mening over hoe het verder moet nu de Duitse energiegigant RWE Essent wil overnemen. Delta kondigde vorige maand al aan naar de rechter te zullen stappen.

Overeenstemming
Delta zit op dezelfde lijn als regering en parlement, die vinden dat de kerncentrale in publieke handen moet blijven, maar RWE is een private onderneming. Volgens Delta is vastgelegd in de statuten van EPZ, de onderneming waar Borssele is ondergebracht, dat Essent bij de overname de aandelen in EPZ moet overdragen aan Delta.

Volgens Delta probeert Essent via een "schijnconstructie" onder deze verplichting uit te komen. Essent is het daar mee oneens en neemt het Delta kwalijk dat het niet alleen deze onderneming maar ook RWE en de aandeelhouders van Essent heeft gedagvaard.

Vergadering
De aandeelhouders van Essent, dat zijn gemeenten en provincies, moeten nog in een vergadering van aandeelhouders besluiten over de overname door RWE. Daarover is al politieke strijd gevoerd in gemeenteraden en Provinciale Staten.