AMSTERDAM - De beleggers op de Europese effectenbeurzen waren vrijdag goedgemutst. Er was opluchting over de uitslag van de stresstest voor de grootste Amerikaanse banken. Ook een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een hogere opening op Wall Street stuwden de handel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 1,8 procent op 261,35 punten. De beurs in Frankfurt klom 2,3 procent en de Parijse CAC 40 steeg 1,9 procent. De beurs in Londen ging 1,4 procent vooruit.

Wall Street ging vrijdag hoger uit de startblokken. Ook daar waren beleggers verheugd dat er geen negatieve verrassingen waren rondom de stresstest onder de negentien grootste banken van de VS. Daaruit bleek dat tien banken nog 75 miljard dollar aan extra kapitaal moeten ophalen om hun reserves aan te vullen.

Beleggers zijn opgetogen dat er nu meer duidelijkheid is over de gezondheid van de financiële sector in de Verenigde Staten. Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer zei dat de uitslag van de stresstest positief is ontvangen. "Een goed nieuwsbericht'', aldus Koenders.

Werkloosheid
Verder werd bekend dat in april 539.000 arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan in de VS, exclusief de landbouwsector. Dat zijn er minder dan verwacht. Analisten gingen uit van het verlies van 590.000 banen. De werkloosheid kwam zoals verwacht uit op 8,9 procent.

De financials in Europa gingen over een breed front omhoog. Verzekeraar Aegon leidde de AEX met een winst van ruim 11 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een plus van 5,9 procent. Deutsche Bank steeg 4,7 procent in Frankfurt. In Parijs steeg BNP Paribas 1,9 procent.

RBS
In Londen ging Royal Bank of Scotland (RBS) bijna 14 procent omhoog, nadat het cijfers over het eerste kwartaal had gepubliceerd. De Britse bank leed een fors verlies door afboekingen, maar zei wel dat de zakenbankdivisie goed heeft gepresteerd. Dat trok het aandeel omhoog.

Ook oliemaatschappijen droegen bij aan de hogere slotstanden. Beleggers hopen dat de vraag naar olie toeneemt als de economie zich verbetert. Shell ging 2,2 procent omhoog, evenals BP. Total kreeg er 2,3 procent bij. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder tot 57,65 dollar per vat.

De euro noteerde 1,3495 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munteenheid op 1,3410 dollar.