AMSTERDAM - Financiële markten keken wekenlang met veel spanning uit naar de resultaten van de stresstest onder het Amerikaanse bankwezen.

Donderdag werd bekend dat tien van de in totaal negentien onderzochte banken in totaal bijna 75 miljard dollar extra kapitaal nodig hebben om nog slechtere tijden te kunnen doorstaan. Minister Wouter Bos van Financiën zei afgelopen dinsdag dat hij ook zo'n toets wil in Europa.

Bankenanalist Jurriaan Hofman van researchbureau Iris vindt de Amerikaanse test echter "een wassen neus". Het ANP stelde hem vijf vragen.

Hoe spannend was de uitkomst van de stresstest?
"Niet zo. Vooraf was er al heel veel uitgelekt, zoals het bedrag van ongeveer 34 miljard dollar dat Bank of America nodig heeft. Dus het was niet echt een verrassing."

Is het goed dat de Verenigde Staten de banken hebben verplicht meer geld op te halen?
"Eigenlijk is het een wassen neus. Dat komt vooral doordat de banken een boekhoudkundige truc uithalen. Ze wisselen namelijk veel preferente aandelen, die in handen zijn van de overheid, om in gewone aandelen. Dat versterkt op papier de balans, omdat preferente aandeelhouders veel voordelen hebben ten opzichte van gewone aandeelhouders. Maar de buffers worden ermee niet echt aangevuld."

Ze verkopen toch ook bezittingen en geven nieuwe aandelen uit?
"Ja, Wells Fargo haalt bijvoorbeeld via de uitgifte van nieuwe aandelen 6 miljard dollar op. En banken zullen Chinese belangen van de hand doen, wat ook nog wel wat zal opleveren. Maar afgezet tegen de 75 miljard dollar, stelt dat teleur."

Is de stresstest psychologisch belangrijk?
"Ja, dat is wel gebleken. De laatste weken zijn de koersen van banken enorm opgelopen. Maar er is al langer meer vertrouwen. Belangrijk was dat enkele banken miljardenwinsten hebben laten zien over het eerste kwartaal."

Ook maar een stresstest in Europa dan?
"Ik ben daar geen voorstander van. Het is uiteindelijk toch veel lood om oud ijzer. In de Verenigde Staten zag je dat de criteria bij de stresstest niet erg stringent waren. Zo gingen ze uit van een werkloosheid van iets meer dan 10 procent. Maar in de praktijk kan deze veel hoger uitvallen. Alle financiële instellingen zijn hard bezig om hun zaakje op orde te brengen; ze hebben geen extra schop of aansporing nodig. De stresstest heeft weinig toegevoegde waarde, het is een leuk toneelstukje."