BRUSSEL - De Europese Unie en China gaan hun handelsrelaties versterken. Eurocommissaris Catherine Ashton (Handel) en de Chinese vicepremier Wang Qishan zijn dit vrijdag bij een ontmoeting in Brussel overeengekomen.

"We moeten vertrouwen hebben in de toekomst. Handel en investeringen kunnen ons uit de huidige crisis helpen", sprak Ashton.

De EU en China willen gezamenlijk protectionisme in handel en investeringen tegengaan. Ook zullen zij zich inspannen voor een snelle afronding van de Doha-ronde, de onderhandelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie. Deze lag lange tijd stil, omdat de partijen geen overeenstemming konden bereiken over de positie van boeren in ontwikkelingslanden.

Namaakproducten
De relatie was op sommige punten moeizaam, omdat de EU onlangs een paar antidumpingzaken heeft aangespannen tegen Chinese bedrijven. Ook maakt Europa zich zorgen om de grote hoeveelheid namaakproducten uit China.

Ook werd vrijdag gesproken over intellectuele eigendomsrechten, klimaatverandering en energie. Daarmee blikten de partners vooruit op de conferentie van de Verenigde Naties die in december in Kopenhagen plaatsvindt.

De EU en China komen op 20 mei opnieuw bij elkaar in Praag. Ook deze conferentie zal in het teken staan van de handelsrelaties.