AMSTERDAM - Een vliegtuig zonder ramen, elektrische motoren voor het taxiën of gebruik van zonne-energie in het vliegtuig: met deze voorstellen komen de vliegtuigbouwers van de toekomst in een door Airbus uitgeschreven wedstrijd.

De Europese vliegtuigbouwer heeft dertigduizend euro uitgeloofd voor een groen en innovatief vliegtuigconcept. 2350 studenten uit 82 landen deden een voorstel, waaruit Airbus er vijf selecteerde.

Een Spaanse inzending stelt dat vliegtuigen zonder ramen milieuvriendelijker zijn, een Australisch team stelt voor om de vliegtuigcabine van plantaardig materiaal te bouwen.

Bij de laatste vijf kanshebbers zit ook een Tsjechisch voorstel dat bezuinigt op milieuvervuilende en peperdure kerosine door vliegtuigen te laten taxiën op een elektromotor.

De finalisten presenteren hun plan in juni aan een jury, de winnaars kunnen mogelijk aan de slag bij de vliegtuigbouwer. Ondanks de tienduizend werknemers die Airbus de komende tijd moet ontslaan, is het bedrijf nog op zoek naar driehonderd getalenteerde technici om ingewikkelde projecten af te ronden.