AMSTERDAM - Google-topman Eric Schmidt is niet voornemens terug te treden uit het bestuur van Apple. Dat zei hij donderdag bij een persconferentie. Hij reageert daarmee op het onderzoek van de Amerikaanse anti-trustwaakhond FTC bij Google en Apple naar vermeende concurrentievervalsing door het delen van bestuursleden.

Het onderzoek richt zich op Schmidt en zijn collega-bestuurder Arthur Levinson die allebei een bestuursfunctie hebben bij zowel Google als Apple. De Amerikaanse wet verbiedt een bestuursbaan bij een concurrerend bedrijf om concurrentievervalsing te voorkomen.

"Ik denk niet dat Google Apple als belangrijke concurrent ziet", aldus Schmidt. Hij herhaalde die boodschap toen een aandeelhouder hem vroeg terug te treden om boetes te voorkomen.

Veilige haven
Kent Walker, Googles bedrijfsjurist valt Schmidt bij. "De kartelwetgeving stelt dat er een veilige haven is voor bedrijven die niet hetzelfde soort inkomsten hebben."

Apple en Google leveren onder andere beide een internetbrowser en een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Apple schakelde Googles hulp in bij het ontwerpen van iPhone-versies van Googles emailprogramma Gmail en de kaartenapplicatie Google Maps.