AMSTERDAM - De Amerikaanse anti-trustwaakhond FTC is begonnen met een onderzoek bij de tech-bedrijven Google en Apple naar vermeende concurrentievervalsing door het delen van bestuursleden. Dat melden diverse Amerikaanse media dinsdag.

Het onderzoek richt zich volgens betrokkenen op Google-topman Eric Schmidt en bestuurder Arthur Levinson. Beiden zitten in het bestuur van zowel Google als Apple, terwijl de Amerikaanse wet een bestuursbaan bij een concurrerend bedrijf verbiedt om concurrentievervalsing te voorkomen.

Apple en Google leveren onder andere beide een internetbrowser en een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Apple schakelde Googles hulp in bij het ontwerpen van iPhone-versies van Googles emailprogramma Gmail en de kaartenapplicatie Google Maps.

Bestraffing
Experts wijzen erop dat een overtreding van de zogeheten Clayton Antitrust Act uit 1914 zelden wordt bestraft. Door van baan te veranderen is een boete daarnaast makkelijk te voorkomen.

Google krijgt hiermee voor de derde keer in een jaar onderzoekers van de overheid over de vloer. Vorig jaar dreigde de Amerikaanse justitie een advertentiedeal tussen het zoekbedrijf en Yahoo te blokkeren, vanwege het grote aandeel van Google op de online zoekmarkt. Vorige week klopte justitie aan de deur in verband met een omvangrijk project waarbij de zoekgigant alle boeken op aarde digitaal toegankelijk wil maken.