AMSTERDAM - Met een simpel foefje is het mogelijk om wedstrijden in de eredivisie gratis te bekijken via internet. Eredivisie Live ontkent het probleem.

Volgens ontdekker Brian Ernst is de truc heel eenvoudig. Behalve een pc met internetverbinding is alleen een lege bankrekening nodig.

Voetballiefhebbers die naar de rechtstreekse online uitzending van een wedstrijd willen bekijken, moeten daarvoor zes euro betalen. Als klanten die rekening kort voor de aftrap voldoen via iDeal, het online betaalsysteem van de gezamenlijke Nederlandse banken, krijgen ze een code voor de wedstrijd ongeacht of de betaling is gelukt. Wie via een lege bankrekening 'afrekent', kan dus gratis kijken.

Vertraging
Het foefje werkt alleen kort voor de aftrap. Volgens woordvoerder Maarten van Rooijen van Eredivisie Live is dat geen fout, maar een bewuste keuze. Het gebeurt volgens hem soms dat een geslaagde betaling niet direct wordt geregistreerd.

Als klanten vlak voor aanvang van de wedstrijd bestellen, krijgen ze daarom in dat geval het voordeel van de twijfel, omdat ze anders wellicht een deel van de uitzending missen.

Volgens Van Rooijen treedt de vertraging slechts bij 2 procent van de transacties op. In de overige gevallen wordt de bestelling na een mislukte betaling geannuleerd en kan de klant de wedstrijd niet bekijken, zegt hij.

Onzin
Ernst doet de verklaring van Van Rooijen echter af als onzin. Hij zegt in een reactie de methode 'zeker twintig keer' te hebben gebruikt om gratis voetbal te kijken, 'eenmaal zelfs naar zeven wedstrijden tegelijk'. Het trucje slaagde iedere keer.

De kans dat de status van Ernsts mislukte betaling al die keren toevallig met vertraging werd doorgegeven lijkt bijzonder gering.

iDeal
Een woordvoerder van Currence, de organisatie achter iDeal, laat overigens weten dat de vertraging niet in het gezamenlijke betaalsysteem van de banken zit, zoals Eredivisie Live in een eerdere reactie tegenover NU.nl nog beweerde.

iDeal geeft bij een mislukte betaling altijd direct een foutmelding door aan de payment service provider (PSP), een doorgeefluik tussen webwinkels en verschillende betaaldiensten. Hoe de PSP en de webwinkel met die foutmelding omgaan, ligt buiten de invloed van iDeal. Currence zegt de zaak niettemin te onderzoeken.