PRAAG - Om volop toevoer van olie en gas naar Europa te verzekeren, hebben de EU en een groep landen in de Kaukasus vrijdag besloten snel werk te maken van nieuwe gasbuizen en aanlegplaatsen voor tankers.

Europa hoopt eindelijk veel olie en gas te krijgen uit Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Turkije, Georgië en Egypte. De EU vindt dat ze voor energie nu te afhankelijk is van Rusland.

Na jaren van praten, willen de EU en Kaukasuslanden binnenkort contracten sluiten over leidingen en toevoer. Europa prees zichzelf bij de landen aan als "een van 's werelds grootste en financieel aantrekkelijkste energiemarkten", zei voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vrijdag.

Leveranciers
De EU heeft haast met de contracten, om te voorkomen dat de landen hun energie gaan verkopen aan Rusland of bijvoorbeeld Iran. De EU voelde in januari opnieuw hoe afhankelijk zij is van gas uit Rusland. Toen draaide Rusland twee weken de gaskraan dicht, wegens een ruzie met Oekraïne. Miljoenen Europeanen kwamen daardoor in de kou te zitten.

De EU besloot in maart om meer leveranciers te zoeken. "We hebben meer nodig dan politieke wil. Nu zijn afspraken over financiering en technieken nodig", zei de Tsjechische premier Mirek Topolanek, die het overleg in Praag voorzat, tegen de premiers en presidenten van de betrokken landen.

In de afspraak van vrijdag staat onder meer dat de EU en Turkije een overeenkomst over de cruciale Nabucco-gasleiding eind juni zouden moeten ondertekenen. Turkije heeft dat toegezegd, hoewel het land eerder nog dreigde deze leiding te dwarsbomen als de EU niet toeschietelijker was met lidmaatschap van de EU.

Zekerheid
De Europese Investeringsbank (EIB) staat klaar om de leidingen te financieren. De bank zei vrijdag al drie aanvragen te hebben gekregen, maar wacht nog op juridische zekerheid.