PUTTEN - De Nederlandse softwarepionier Jan Baan heeft de Amerikaanse internetgigant Google aan de haak geslagen om zijn nieuwe onderneming Cordys steviger in de markt te zetten.

Cordys krijgt toegang tot de zakelijke gebruikers van Google-software, variërend van mail tot documenten- en agendabeheer. De bedoeling is dat het nieuwe geesteskind van Baan een brug slaat tussen deze software en andere bedrijfssystemen.

Internet
De samenwerking geschiedt met gesloten beurzen, zo liet een woordvoerder van Cordys vrijdag weten. De overeenkomst levert voor Cordys geld op als de gebruikers van Google-producten ook de software van het bedrijf uit Putten inschakelen. Beide ondernemingen werken met software die niet op computers hoeft te worden geïnstalleerd, maar beschikbaar wordt gesteld via internet.

Cordys kan nieuwe opbrengsten goed gebruiken. Volgens Het Financieele Dagblad heeft het bedrijf de afgelopen acht jaar ruim 200 miljoen euro verloren. Baan zou er een groot deel van zijn vermogen in gestoken hebben. Google moet gaan dienen als katalysator van een 'cashmachine', aldus de topman in de zakenkrant.

Avontuur
Baan zette Cordys in 2000 op na een desastreus verlopen avontuur met Baan Company. Dit softwarebedrijf, jarenlang een hoogvlieger op de beurs, ging in de jaren negentig bijna ten onder na verhalen over geknoei in de boekhouding. In rechtszaken daarover is de conclusie getrokken dat er geen accountantsregels zijn overtreden.

Bij Cordys werken inmiddels zeshonderd mensen, waarvan de helft in India werkzaam is. Het bedrijf verwacht dit jaar, exclusief de opbrengsten van de overeenkomst met Google, een omzet van 40 miljoen euro te behalen. Volgens de woordvoerder maken bedrijven als Siemens en Kwik-Fit en instellingen als de Informatie Beheer Groep en de Wereldbank al gebruik van de software.