AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven is somber gestemd over de economische vooruitzichten dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO elk kwartaal uitvoert onder drieduizend bedrijven.

De omzetverwachting voor 2009 ligt flink lager dan vorig jaar. Dezelfde bedrijven denken eveneens eind dit jaar minder werknemers in dienst te zullen hebben dan eind vorig jaar. Het aantal bedrijven dat verwacht minder omzet te realiseren dan het jaar ervoor, is in twee jaar tijd verdubbeld: van 15 naar 30 procent. Ruim een kwart van de bedrijven verwacht nog wel groei.

In het eerste kwartaal van 2007 verwachtte nog de helft van de Nederlandse bedrijven dat jaar meer omzet te draaien dan het jaar ervoor. Een kwart dacht zelfs aan een groei van 10 procent of meer. Dat beeld is volledig gekanteld, aldus de onderzoekers.

Bijdrage
Slechts een op de tien bedrijven heeft een jaaromzet van 10 miljoen euro of meer. Hun bijdrage aan de Nederlandse werkgelegenheid is echter vele malen groter dan die van de kleinere bedrijven. De onderzoekers noemen het dan ook 'zorgwekkend' dat ruim een derde van de grote bedrijven denkt 2009 te zullen afsluiten met minder personeel. In het vierde kwartaal van 2008 lag dit percentage nog op 15 en in de twee jaar daarvoor zelfs op 5.

Soortgelijke prognoses gaan op voor de omzetverwachting. De helft van de grote bedrijven voorziet dit jaar een omzetdaling; slechts een kwart denkt te zullen groeien, aldus TNS NIPO.