AMSTERDAM - Vakbond FNV Bondgenoten heeft eerder aangekondigde acties bij detailhandelsconcern Hema voorlopig opgeschort. Dit meldde de vakbond vrijdag op haar website.

In maart hield de vakbond nog een eendaagse staking bij het distributiecentrum van Hema in Utrecht. Daaraan deed volgens bestuurder Henk van der Ploeg van FNV-Bondgenoten twee derde van het personeel mee.

Daarna zouden er vervolgacties komen omdat het bedrijf met een volgens Van der Ploeg te mager cao-voorstel kwam. De actiebereidheid bij het personeel lijkt nu echter veel minder. "De economische crisis zit ze diep tussen de oren", aldus Van der Ploeg.

Loonsverhoging
FNV Bondgenoten eist 3,5 procent meer loon per februari 2009. Eventueel is de bond bereid genoegen te nemen met 2,5 procent als het bedrijf de laagste loonschalen wil verhogen. Hema wil echter niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1 procent per april 2009 en nog eens 1 procent per juli 2009.

De 'gewoonste zaak van de wereld' boert ondanks, of misschien wel dankzij, de crisis erg goed, stelt Van der Ploeg. "Maar van enige bereidheid om het personeel mee te laten delen is geen sprake", meent hij.

Ook de tienduizend werknemers zijn nog steeds niet tevreden met het eindbod van Hema. De vakbond legt zijn leden het eindvoorstel nu neutraal voor. Van der Ploeg wacht af of ze het goedkeuren of toch nog verwerpen. In het laatste geval worden de acties voorgezet.