PRAAG - Terwijl veel banken slechts mondjesmaat geld uitlenen, verwacht de Europese Investeringsbank EIB (de bank van de EU-landen) het verstrekte krediet dit jaar te verhogen tot circa 70 miljard euro. Dat is fors meer dan de 57 miljard vorig jaar en de 45 miljard voordien.

De bank wil zo de economie stimuleren, nu veel commerciële banken de hand op de knip houden wegens de recessie en kredietcrisis. President Philippe Maystadt van de EIB zei dat vrijdag bij EU-overleg in Praag.

De bank steunt veel grote projecten in de EU en vlak over de grens, met name in Turkije. Maystadt meldde vrijdag circa 1 miljard euro te willen uitlenen aan middelgrote en kleine bedrijven in zes oostelijke EU-buurlanden. Via lokale banken wil de EU zo de economie stimuleren in Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. De EU heeft juist donderdag een partnerschap gesloten met deze zes landen, overigens tot ergernis van het naburige Rusland.

De EIB verwacht de komende tijd ook vele miljarden euro's uit te lenen voor nieuwe gasleidingen naar de EU. De bank heeft aanvragen gekregen voor drie projecten, waaronder de Nabucco-leiding door Turkije. Maystadt wacht echter met uitlenen tot betrokken regeringen akkoorden hebben getekend.