NEW YORK - Tien grote Amerikaanse banken moeten in totaal 74,6 miljard dollar (56 miljard euro) aan extra kapitaal aantrekken om hun reserves aan te vullen. Dat bleek donderdag bij de publicatie van de resultaten van de stresstest onder de negentien grootste banken van de VS.

In de stresstest werd gekeken hoe de negentien grootste Amerikaanse banken zich staande zouden houden als de Amerikaanse economie verder verslechtert. Van de tien banken heeft Bank of America de grootste behoefte aan extra geld: 33,9 miljard dollar. Wells Fargo moet zijn reserves aanvullen met 13,7 miljard dollar.

Buffers
Volgens de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, tonen de resultaten aan dat het Amerikaanse bankwezen bestand is tegen een scherpe verslechtering van de economie. Maar om de verliezen op te vangen die dan ontstaan, is het wel nodig dat ze hun buffers versterken. De Fed voerde de test uit in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei dat de stresstest een bijdrage zal leveren aan een herstel van het vertrouwen. Volgens hem worden banken erdoor aangemoedigd weer geld te gaan uitlenen, al waarschuwde hij dat er nog een lange weg te gaan is.

Positie
"Dit is slechts het begin. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat het financiële systeem in een sterke positie is en het krediet kan verstrekken dat nodig is voor herstel", aldus Geithner.

Kort voordat de resultaten van de stresstest bekend werden gemaakt, kondigde Wells Fargo aan via de uitgifte van aandelen 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) op te gaan halen om zijn eigen vermogen te versterken. Wells Fargo kreeg eerder overheidssteun ter waarde van 25 miljard dollar. De grootste aandeelhouder van de bank uit San Francisco is Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van superbelegger Warren Buffett.