AMSTERDAM - RBS ziet voorlopig geen economisch herstel. De Britse bank maakte vrijdag een kwartaalverlies van 857 miljoen pond (960 miljoen euro) bekend.

RBS, dat sinds oktober vorig jaar grotendeels in handen is van de Britse overheid na de desastreus verlopen overname van ABN Amro in 2007, moest 5,4 miljard euro afschrijven op onder meer besmette hypotheekleningen. Zonder die afschrijving boekte de bank een bedrijfsresultaat van 4,5 miljard euro.

Groene scheuten
Tijdens een persconferentie zei topman Stephen Hester dat er nog lang geen sprake is van 'green shoots' (groene scheuten) die duiden op een periode van groei. "Ik hoop dat ik enige hoop van een spoedig herstel heb getemperd", aldus Hester.

Volgens de directeur vormde het eerste kwartaal een tijdelijke opleving in de financiële sector. De omzet van het bedrijf steeg van 8,6 miljard euro naar 10,8 miljard euro. "We verwachten dat de omstandigheden verder zullen verslechteren, en bereiden ons voor op een zeer moeilijk 2009 en 2010."

RBS zit midden in een herstructurering van het bedrijf nadat 2008 een verlies opleverde van 27,1 miljard euro. Zo staan een aantal Aziatische activiteiten in de etalage. Het bedrijf zegt echter pas een redelijke opbrengst te verwachten na 'het normaliseren van de markt'.

Lloyds
Ook de Britse bank Lloyds Banking Group (LBG) ziet de verliezen op bedrijfsleningen door de recessie sterk stijgen.  De grotendeels genationaliseerde bank waarschuwde donderdag daardoor ook dit jaar in de rode cijfers te belanden.