TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag gesloten op het hoogste niveau in zes maanden.

Vooral de bankfondsen gingen flink omhoog na de uitslag van de stresstest voor de grootste Amerikaanse banken. Beleggers waren positief over de uitkomst en zijn blij dat veel onduidelijkheid over de gezondheid van de financiële sector in de Verenigde Staten is weggenomen.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen won 47,13 punten ofwel 0,5 procent tot 9432,83 punten. Uit de stresstest bleek donderdagavond dat tien Amerikaanse banken nog 75 miljard dollar aan extra kapitaal moeten aantrekken als de economie verder verslechtert. Mitsubishi UFJ, de grootste bank van Japan, won 6,2 procent, Mizuho steeg 6 procent en Sumitomo Mitsui klom 4,1 procent in waarde.

Toyota
Autofabrikant Toyota Motor leverde 1,5 procent in. Het concern boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 6,9 miljard dollar. Over de vooruitzichten was het bedrijf somber. Honda verloor 3,3 procent en Suzuki zakte 3,7 procent.

Ook elders in het Verre Oosten werden winsten geboekt. De Kospi in Seoul sloot 0,8 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,2 procent. De beurs in Hongkong stond 0,2 procent in de plus in de middaghandel.