NEW YORK - Verschillende grote Amerikaanse banken die vrijwel ongeschonden door de stresstest van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) zijn gekomen willen op korte termijn de kapitaalinjecties die ze van de overheid kregen terugbetalen.

Goldman Sachs en JPMorgan Chase kwamen donderdag zonder kleerscheuren uit de test van de Fed, die moest aantonen of banken in staat zijn een verdere verslechtering van de economie te overleven. De topmannen van beide banken stelden na de bekendmaking van dit resultaat "vol vertrouwen " te zijn dat ze de ontvangen overheidssteun snel kunnen terugbetalen. Goldman Sachs ontving vorig jaar 10 miljard dollar van de staat, de steun aan JPMorgan liep op tot 25 miljard dollar.

Concurrent Morgan Stanley moet volgens de stresstest nog 1,8 miljard dollar aan vers kapitaal ophalen om ergere economische stormen te kunnen doorstaan. Toch verwacht ook deze bank, die het nieuwe kapitaal op de aandelenmarkt wil ophalen, de 10 miljard dollar die het van de overheid kreeg "zo snel mogelijk" af te betalen.