NEW YORK - De aandelen op Wall Street moesten donderdag over vrijwel de volle breedte terug.

De koersen waren bij het begin van de handel overwegend lager, maar de beleggers zagen toen nog wel brood in detailhandel en voedselfondsen. De klad kwam erin toen er maar matige belangstelling bleek te zijn voor de uitgifte van een langjarige staatslening. Dat voedde de vrees dat het aantrekken van kapitaal meer geld gaat kosten en dat kan weer een rem zetten op het herstel van de economie.

Stresstest
Terwijl de zogeheten stresstest, die moet uitwijzen of en in hoeverre financiële instellingen nieuw kapitaal moeten aantrekken, voor de deur stond kon Bank of America nog 6 procent aan de koers toevoegen. Citigroup en JPMorgan gingen omlaag.

De Dow-Jonesindex daalde met 1,2 procent, 102 punten, naar 8409 punten.De S&P 500-index ging met 1,3 procent omlaag naar 907 punten, een verlies van 12 punten. De Nasdaq-index liet met 2,4 procent de grootste daling zien, met 43 punten naar 1716 punten. De telecombedrijven Verizon en AT&T zagen hun koersen dalen na een negatief beleggingsadvies.

Technologie
De klappen vielen vooral bij de technologiebedrijven, waar volgens beurshandelaren winst werd genomen. Het toch al geplaagde General Motors ging omlaag na het presenteren van de cijfers over het eerste kwartaal.

Wall Mart Stores liet wel een koersstijging zien na meevallende cijfers over de omzet in de winkels in april. Het was voor beleggers een teken dat de consument weer meer bereid is de beurs te trekken, maar dit opbeurende nieuws woog toch niet op tegen het sentiment over de lange rente. Ook een meevallend cijfer over werklozen die aankloppen om steun van de overheid kon het tij niet keren.

De euro noteerde 1,3375 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag stond de Europese munteenheid op 1,3310 dollar.