AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen was donderdag aan het slot van de dag bedrukt. Eerder nog boekten de effectenmarkten forse winsten, maar die moesten donderdagmiddag weer worden ingeleverd.

De beurzen volgden hiermee lagere standen op Wall Street, waar afwaarderingen voor de telecomsector de stemming beheersten. Ook waren er winstnemingen bij de technologiefondsen, die de afgelopen tijd hard zijn gestegen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot donderdag 1,41 punt, ofwel 0,6 procent, hoger op 256,69 punten. De MidKap-index ging 1,66 punt, ofwel 0,5 procent, omlaag tot 361,17 punten. De beurzen van Frankfurt en Parijs zakten respectievelijk 1,6 en 1 procent, terwijl Londen een minieme plus van 0,1 procent wist vast te houden.

ASML
Onderaan de AEX bungelde chipmachinefabrikant ASML met een min van 5,9 procent. Telecomconcern KPN verloor 0,6 procent.

Ook bodemonderzoeker Fugro was niet in trek. Het bedrijf opende in de ochtend zijn boeken over het eerste kwartaal en voldeed aan zijn eigen verwachtingen. Het aandeel werd door beleggers toch 4,3 procent lager gezet.

Unilever
Unilever maakte donderdag resultaten bekend die ongeveer in lijn waren met de verwachtingen. Het fonds won ruim 8 procent en stond daarmee bovenaan de AEX. "De markt heeft al zulke dreunen gehad, als iets comform verwachting is, wordt dit als heel goed geïnterpreteerd", zei handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen.

Vooruitlopend op de uitslagen van stresstesten van banken, die de Amerikaanse overheid donderdagavond nabeurs publiceert, liepen de winsten op de Europese beurzen aanvankelijk nog op. De overheid heeft bij negentien banken gekeken of ze een verdieping van de recessie kunnen overleven.

Dexia
Beleggers stapten daarom in financiële aandelen. Bankverzekeraar Dexia was een stijger met een plus van 3,4 procent.

Commerzbank won in Frankfurt 9 procent. De Duitse bank hoorde van de Europese Commissie dat de ontvangen staatssteun niet onrechtmatig was. In Amsterdam gingen bankverzekeraar ING en verzekeraar Aegon respectievelijk 1,6 en 1,9 procent vooruit.

ECB
Donderdagmiddag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend de rente in de eurozone met een kwart procentpunt te verlagen tot 1 procent. Verder neemt de bank extra maatregelen om de economie aan te jagen.

De euro ging na het besluit tot 1,3465 dollar omhoog. Bij het slot van de Europese beurzen noteerde de Europese munteenheid nog 1,3408 dollar, tegen 1,3310 dollar aan het eind van de handel op woensdag.