AMSTERDAM - De weg is vrij om de ov-chipkaart in heel Nederland in te voeren. Dat maakte Trans Link Systems (TLS), de organisatie achter de ov-chipkaart, donderdag bekend.

Door gewijzigde Europese wetgeving is het niet langer nodig dat de ov-chipkaart een zogeheten egi-status krijgt. Dat wil zeggen dat de chipkaart niet meer hoeft te voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld aan een elektronische geldinstelling (egi).

In september vorig jaar had TLS deze status bij De Nederlandsche Bank (DNB) aangevraagd, maar er was nog steeds geen toestemming voor verleend. Daardoor mocht er op de ov-chipkaarten in totaal voor niet meer dan 6 miljoen euro aan saldo uitstaan, wat een belemmering kon zijn voor de verdere uitrol van het digitale vervoersbewijs.

Nu is binnen Europa besloten dat de vergunningen voor een elektronische geldinstelling niet op het openbaar vervoer van toepassing zijn.

Amsterdam
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB hoopt op 20 mei van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) te horen of zij de strippenkaart per 25 juni aanstaande uit de Amsterdamse metro mogen verbannen. De Stadsregio Amsterdam hoopt nog dit najaar in het hele openbaar vervoer over te gaan op de ov-chipkaart, zo maakte zij donderdag bekend.