AMSTELVEEN - De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is de laatste twee maanden sterk verbeterd. De dekkingsgraad van pensioenfondsen is opgelopen tot gemiddeld 100 procent. Dat betekent dat het vermogen van pensioenfondsen gemiddeld precies de toekomstige verplichtingen dekt.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde analyses van de pensioenconsultant Mercer, op basis van cijfers van DNB en ontwikkelingen op de financiële markten.

De buffers zijn gestegen als gevolg van de recent opgelopen beurskoersen en een lichte toename van de rente op verplichtingen die pensioenfondsen hebben op lange termijn. Ten opzichte van eind vorig jaar is de dekkingsgraad met ongeveer 5 procentpunt gestegen.

Beurzen
Aandelenbeurzen wereldwijd zijn sinds eind vorig jaar met 5 tot 10 procent gestegen. De Nederlandse AEX eindigde vorig jaar op 247 punten en staat donderdag rond de 260, een plus van ongeveer 5 procent.

"Dit is positief nieuws", stelde beleggingsadviseur Dennis van Ek van Mercer. "Het betekent dat pensioenfonden goed op weg zijn om doelstellingen die zijn neergelegd in herstelplannen, te realiseren."

Herstelplannen
Honderden Nederlandse pensioenfondsen hebben vorige maand bij De Nederlandsche Bank (DNB) herstelplannen neergelegd.

Zij waren hiertoe verplicht omdat hun geldreserves door de financiële crisis waren gezakt tot onder een vereist niveau. De minimale dekkingsgraad is 105 procent.

Indexeren
Veel pensioenfondsen hebben inmiddels laten weten pensioenen niet te indexeren, wat betekent dat deelnemers niet worden gecompenseerd voor verlies aan koopkracht door inflatie. Andere fondsen hebben de pensioenpremie verhoogd.

Een eventuele verlaging van pensioenen zou in 2012 kunnen gebeuren als de financiële situatie slecht blijft. Van Ek: "Maar met deze cijfers is dat een stuk onwaarschijnlijker geworden." Wel stelt Van Ek dat de dekkingsgraden onder invloed van de beurs en de rentestanden flink kunnen fluctueren.

Maandag wordt meer bekend over de vermogenspositie van ABP (leraren en ambtenaren). Dan publiceert het pensioenfonds zijn jaarverslag over 2008 en gaat het in op de ontwikkelingen in de eerste maanden van dit jaar.