ALKMAAR - De technische handelsonderneming Eriks heeft een overnamebod ontvangen. SHV Holdings, onder meer eigenaar van groothandelsbedrijf Makro, wil de onderneming overnemen voor 42 euro per aandeel in contanten. Dat maakte Eriks, dat aan de Amsterdamse beurs is genoteerd, donderdag bekend.

In totaal zou het bod neerkomen op ruim 450 miljoen euro op basis van 10,8 miljoen uitstaande aandelen. Eriks heeft het bod in overweging genomen en geeft SHV inzicht in de boeken.

Beleggers duikelden donderdag over elkaar heen om het aandeel te kopen. De koers van het aandeel ging razendsnel met ruim 30 procent omhoog tot meer dan 38 euro. Dat de koers niet direct opliep tot het indicatieve bod, is volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen goed te verklaren. "Er is natuurlijk een zekere mate van onzekerheid of het bod doorgaat."

Aandelenmarkt
Volgens hem is het geen slechte prijs in de huidige markt. "Maar iedereen wil natuurlijk altijd meer." Ook snapt Muller de interesse in het bedrijf. "Het is een financieel sterk bedrijf met goed management. Het is een stukje kwaliteit in de aandelenmarkt, het is jammer als het verdwijnt, maar de aandeelhouders hebben het laatste woord."

Eriks heeft zestig werkmaatschappijen en meer dan 4300 werknemers. Het bedrijf is aanwezig in dertien landen. Het merendeel van de omzet haalt het bedrijf uit Europa. De onderneming is sterk afhankelijk van de industriële bedrijvigheid, die de afgelopen tijd behoorlijk terugliep door de economische neergang.

SHV Holdings is een groot familiebedrijf. De onderneming ontstond in 1896 uit een fusie van een aantal kolenhandelsbedrijven. Toen het belang van de kolenindustrie afnam, begon SHV zich op andere activiteiten te richten.

Belangen
Anno 2009 is het eigenaar van zelfbedieningsgroothandel Makro en participatiemaatschappij NPM Capital, dat onder meer een belang heeft in persbureau ANP. Daarnaast is het actief in de energiemarkt met SHV Gas (LPG), Dyas (gas) en The Clean Energy Company (duurzame energie).