FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone met een kwart procentpunt verlaagd tot 1 procent. Daarnaast gaat de bank obligaties opkopen om banken van meer geld te voorzien.

Dat maakte ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag bekend na de maandelijkse rentevergadering van de bank. De zevende achtereenvolgende renteverlaging kwam niet als een verrassing. De meeste interesse ging dan ook uit naar de aankondiging van eventuele aanvullende maatregelen die de ECB neemt om de economie te stimuleren.

De ECB heeft besloten obligaties over te gaan kopen van banken in de eurozone. Dit moet de betreffende banken in staat stellen meer geld uit te lenen, zodat er meer geld beschikbaar komt in de Europese economie. Volgens Trichet trekt de bank hier ongeveer 60 miljard euro voor uit. Details over dit plan worden na de volgende ECB-vergadering op 4 juni bekendgemaakt.

Banken
Daarnaast verruimt de centrale bank de mogelijkheden voor Europese banken om goedkoop geld te lenen bij de ECB.

Volgens Trichet is het rentepercentage in de eurozone met de nieuwe verlaging op een "passend" niveau uitgekomen. Dit kan erop duiden dat de ECB de rente de komende tijd ongemoeid zal laten.

Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank de rente te handhaven op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Ook breidt de Bank of England (BoE) een steunprogramma voor de economie uit met 50 miljard pond sterling tot 125 miljard pond. Net als de ECB koopt ook de BoE obligaties van banken over om de kredietverstrekking weer op gang te krijgen.