DETROIT - De noodlijdende Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) heeft het verlies in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zien verdubbelen. Het nettoverlies liep op tot 6 miljard dollar (4,1 miljard euro) vergeleken met 3,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

De omzet is over de afgelopen periode bijna gehalveerd tot 22,4 miljard dollar. "De omzetdaling werd voornamelijk veroorzaakt door een daling van de productie met 903 duizend stuks, ofwel 40 procent op jaarbasis", aldus GM in een toelichting.

Het concern, dat overeind is gehouden met overheidssteun, heeft tot 1 juni om aan te tonen dat de organisatie op eigen kracht weer levensvatbaar kan worden. GM moet zijn schulden terugbrengen met meer dan 40 miljard dollar.

Belangstelling
GM heeft al laten weten zijn Europese dochters Opel, Vauxhall en Saab af te willen stoten. De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft belangstelling getoond voor een overname. Ook de Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna heeft interesse.

Eerder dit jaar moest de toenmalige topman Rick Wagoner met onmiddellijke ingang aftreden. Zijn vertrek werd afgedwongen door president Obama. Wagoner is opgevolgd door Fritz Henderson.