PRAAG - Nederland en andere EU-landen zouden de snel stijgende werkloosheid moeten bestrijden met tijdelijk kortere werkweken en veel meer plaatsen voor jonge trainees.

Werknemers kunnen in hun vrijgekomen uren cursussen krijgen om hun kennis bij te spijkeren, aldus een tienpuntenplan dat donderdag in Praag is opgesteld bij het eerste EU-overleg over werkloosheid. Doel is dat de regeringsleiders van de 27 EU-landen de aanbevelingen overnemen bij een EU-top half juni.

Door de recessie stijgt de werkloosheid in de EU van 9 naar 11 procent van de beroepsbevolking volgend jaar. Ruim 26 miljoen Europeanen zitten dan ongewild zonder werk.

Stimulatie
Om banen te helpen creëren denkt de EU ook aan het stimuleren van nieuwe bedrijfjes. Dat kan met lagere belastingen en verschaffen van kapitaal. Ook de komst van Europese vacaturebanken liggen in het verschiet.

De aanbevelingen zijn donderdag opgesteld door de voorzitters van huidig EU-leider Tsjechië, de Europese Commissie, Europese vakbonden en werkgeversorganisaties.

"Bestrijding van werkloosheid is nu de hoogste prioriteit van de Europese Commissie tijdens de economische crisis", zei voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie. "Werkloosheid is een sociale ramp voor de mensen die het aangaat. En heel schadelijk voor de economie, omdat vaardigheden verloren gaan. Daar gaan we wat aan doen. Europa is niet alleen een economisch project, het is ook een sociaal project."

Blijdschap
Europese werkgevers en vakbonden reageren blij op het begin van een Europese actie tegen werkloosheid. "Het is een zware tijd voor werknemers en ondernemers", zei Ernest-Antoine Seillière, voorman van werkgeversorganisatie BusinessEurope. Volgens hem kan de EU nog 3,5 miljoen banen creëren, onder meer door herstel van de kredietverlening aan bedrijven.

De Europese vakbeweging ETUC meent dat de EU-landen dringend krachtiger herstelplannen moeten lanceren. "Anders worden de kosten voor de samenleving op den duur nog hoger", zei ETUC-voorman John Monks. De vakbeweging betoogt daarvoor komende week in onder meer Praag en Brussel.