LONDEN - De Britse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede maand op rij gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De Bank of England (BoE) maakte verder bekend nog eens 50 miljard pond sterling (56,6 miljard euro) extra in de Britse economie te pompen.

Het besluit de rente ongewijzigd te laten, was algemeen verwacht door analisten. De uitbreiding van het economisch steunpakket tot in totaal 125 miljard pond kwam wel als een verrassing.

De BoE maakte in maart bekend 75 miljard pond uit te trekken om bank- en overheidsobligaties op te kopen om zo de kredietverstrekking weer op gang te brengen. Daarvan is tot nu toe circa 54 miljard pond gespendeerd; de rest wordt voor eind juni uitgegeven. Het geld dat nodig is voor de ingreep, wordt nieuw bijgedrukt. Deze methode wordt 'quantitative easing' genoemd.

Krimp
De Britse economie kromp met 1,9 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is de sterkste krimp sinds 1979. Voor dit jaar wordt gevreesd voor de sterkste economische krimp in Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog.

Sinds oktober vorig jaar werd de rente in Groot-Brittannië verlaagd van 5 procent tot 0,5 procent om de economie te steunen. Daarmee staat de rente op het laagste niveau sinds de oprichting van de BoE in 1694. Analisten verwachten dat het huidige lage renteniveau voor een langere periode onveranderd zal blijven.