AMSTERDAM - Tropische eilanden zijn dankzij de recessie veel betaalbaarder geworden. Verschillende eilanden rond het Australische Great Barrier Reef staan te koop, vaak voor stuntprijzen.

Makelaarskantoor Coldwell Banker's Capricorn Coast heeft negen paradijselijke eilanden in de aanbieding, waarvan sommige voorzien zijn van luxe optrekjes en andere voorzieningen.

Het goedkoopste eiland gaat van de hand voor 1,3 miljoen Australische dollar, omgerekend zo'n 725.567 euro, meldt Reuters. Voor een van de eilanden die te koop staan, Long Island, is de vraagprijs met 42 procent teruggeschroefd. Andere moeten nog maar de helft opbrengen van wat ze een jaar geleden nog moesten kosten.

Julia Roberts
Een van de eilanden die het kantoor te koop aanbiedt, is Turtle Island, waar actrice Julia Roberts acht jaar geleden haar oog op heeft laten vallen. Ze legde het toen echter af tegen een Australische zakenman.

Wilde de eigenaar van Turtle Island eerst nog 6,5 miljoen dollar binnenslepen met de verkoop, inmiddels gaat deze akkoord met ieder aannemelijk bod. Verder staan onder meer Temple Island, Avoid Island en Marble Island in de etalage.

Droombaan
De Australische deelstaat Queensland, waar het Great Barrier Reef is gelokaliseerd, heeft onlangs een ander eiland ingezet om met behulp van een grootscheepse reclamecampagne toeristen te lokken. Hamilton Island was op zoek naar een 'beheerder', die de 'beste baan van de wereld' zou krijgen.   

Ongeveer 35 duizend mensen uit tweehonderd landen reageerden op de vacature, waaronder 151 Nederlanders. Inmiddels is duidelijk geworden dat een Brit de droombaan in de wacht heeft gesleept.