AMSTERDAM - De Nederlandse hypotheekmarkt heeft in het eerste kwartaal zijn omzet zien dalen met meer dan 36 procent tot 14,2 miljard euro. Het aantal afgesloten hypotheken is bijna even hard afgenomen, zo blijkt uit cijfers van adviesbureau IG & H Consulting & Interim.

Reden voor de sterke omzetdaling is volgens het adviesbureau het stilvallen van de huizenmarkt. Na jarenlang oplopende hypotheekbedragen, is er nu bovendien sprake van een daling van de gemiddelde koopsom.

Het bedrijf signaleert wel licht aan het einde van de tunnel. "Ondanks de sterk negatieve tendens in de eerste maanden van 2009, zijn er voorzichtige tekenen van herstel zichtbaar", aldus het bedrijf. In het tweede kwartaal wordt dan ook een minder sterke omzetdaling verwacht.

Banken
Over heel 2009 zal de omzet naar verwachting uitkomen op zo'n 75 miljard euro. Dat is een daling van ongeveer 23 procent ten opzichte van vorig jaar.  

Vooral banken hebben hun marktaandeel op de geplaagde hypotheekmarkt zien groeien. ABN Amro en ING wisten hun aandeel uit te bouwen. Ook de verzekeraars Aegon en Nationale Nederlanden brachten het er goed vanaf, de twee partijen hebben vanaf 2007 een stijging van ruim vijf procentpunt geboekt.

Prijsvechters
Buitenlandse partijen en prijsvechters hebben juist marktaandeel ingeleverd. Deze bedrijven ondervinden veel hinder van de recessie en verlaten daarom vaak de Nederlandse markt. Terwijl ze in 2007 nog 11,6 procent van de hypotheekmarkt in handen hadden, bedroeg dit in 2008 nog maar zeven procent.

Banken hebben hun marktaandeel in diezelfde periode uitgebouwd van ongeveer 55 procent naar bijna 57 procent en verzekeraars van 8,2 procent naar 13,3 procent.