ARNHEM - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerst kwartaal van dit jaar meer winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

"Onder de huidige marktomstandigheden zijn de resultaten buitengewoon bevredigend", stelde topman Harry Noy in een reactie. "Er zijn op dit moment niet veel mensen die een stijging van de winst kunnen melden."

Groei
Arcadis boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 418 miljoen euro. Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder. De netto operationele winst van het bedrijf steeg met 2 procent tot 15,5 miljoen euro.

De nettowinst steeg dankzij een eenmalige meevaller met maar liefst 74 procent tot 20,2 miljoen euro. Dat kwam door een gunstige afwikkeling van rente- en valutarisco's.

Spoorwegen
Vooral de divisie Infrastructuur presteerde goed. Dankzij hoge overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld wegen en spoorwegen is deze branche vrij ongevoelig voor de economische tegenwind. Vooral in Nederland en Polen was de groei sterk.

Noy verwacht dat Arcadis vanaf het derde kwartaal van dit jaar in veel landen kan profiteren van de economische stimuleringsplannen van overheden. "Dat gaat over een heel breed front, we kunnen in alle segmenten profiteren. Overheden investeren niet alleen in wegen, maar ook in gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen en in milieumaatregelen zoals bodemsanering."

Voorbeeld
Het grootste effect verwacht de topman in de Verenigde Staten. "Het stimuleringsplan is daar buitengewoon fors. Nederland zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Het kabinet mag wel wat voortvarender zijn om te voorkomen dat de economie in een diep dal terechtkomt."

De meeste pijn voelde het bedrijf bij de divisie Gebouwen. De markt voor bedrijfsgebouwen is sterk geraakt door de economische neergang. De sterkste daling trad op in Engeland, waar de vastgoedmarkt volgens het bedrijf volledig is stilgevallen.

MIlieu
Ook de derde poot van Arcadis, Milieu, ontkomt niet volledig aan de recessie. "Bedrijven zijn terughoudend met milieu-investeringen", stelde Noy. "Dat zal nog wel even zo blijven."

De resultaten van Arcadis voldeden aan de verwachtingen van analisten. "Het is niet heel verrassend, maar wel goed", concludeerde Fortis-analist Teun Teeuwisse. "Het is in deze tijden vooral heel knap dat ze de winstmarge op peil hebben weten te houden."