LEIDSCHENDAM - Bodemonderzoeker Fugro heeft in de eerste maanden van dit jaar aan de eigen verwachtingen voldaan. De omzet steeg met meer dan 5 procent vergeleken met een jaar eerder.

Voor de eerste helft van 2009 rekent Fugro op een omzet die boven de 1 miljard euro zal uitkomen en op een nettowinst van 110 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Dat zou een bescheiden omzetgroei betekenen ten opzichte van vorig jaar, toen de omzet in de eerste jaarhelft uitkwam op 992,9 miljoen euro. De nettowinst zal vrijwel gelijk blijven ten opzichte van een jaar eerder. Toen bedroeg de winst 109,3 miljoen euro. De netto winstmarge zal meer dan 10 procent bedragen, aldus Fugro.

Staatsbedrijven
Fugro liet weten dat het kampt met meer druk op de prijzen bij een aantal activiteiten in meer competitieve marktsegmenten. Wel werd geprofiteerd van een aanhoudend sterke vraag naar zijn diensten vanuit de olie- en gassector, vooral van staatsbedrijven en grote internationale olie- en gasconcerns.

Daarnaast kon het uitstel van nieuwe projecten door kleine en middelgrote oliebedrijven als gevolg van de lage olieprijs worden opgevangen door meer werk voor offshore-windturbinevelden in verschillende Europese landen.

Vanuit de mijnbouwsector nam de vraag echter aanzienlijk af. Dat had beperkte gevolgen voor Fugro omdat onderzoek en exploratie voor mijnbouwers slechts 4 procent van de omzet uitmaakt. De vrijgekomen capaciteit werd deels ingezet bij olie- en gasonderzoek, aldus Fugro.

Orderportefeuille
De bodemonderzoeker liet verder weten dat de orderportefeuille voor de komende twaalf maanden gelijk bleef in vergelijking met het begin van dit jaar. De orderportefeuille bedraagt 1,6 miljard euro, wat 15 procent meer is dan een jaar geleden.

Fugro zal op 7 augustus de volledige resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar publiceren. Dan wordt ook een winstverwachting voor het hele jaar afgegeven.