NEW YORK - De banken waren ook woensdag weer in trek op Wall Street, waar de beursbarometers Dow Jones en S&P omhoog gingen.

Beleggers zijn kennelijk optimistisch over de stresstest, die donderdag na het sluiten van de beurs moet uitwijzen of negentien belangrijke financiële instellingen voldoende vermogen hebben of dat zij nieuw kapitaal moeten aantrekken.

Kapitaal
Berichten in de media suggereerden dat toonaangevende banken, waaronder J.P. Morgan, dat niet zullen hoeven te doen. Bank of America en Citigroup zagen hun aandelen met meer dan 16 procent stijgen. Bij hen zou de behoefte aan nieuw kapitaal minder blijken dan aangenomen.

De Dow-Jonesindex sloot op 8512,28 punten, een stijging van 101,6 punten of wel 1,2 procent.

De S&P 500-index liet een stand zien van 919,53 punten, 15,73 meer dan het vorige slot, een plus van 1,7procent.

Nasdaq
De Nasdaq-index ging met 0,3 procent omhoog naar 1759,1 punten, een verlies van 4,98 punten.

De koersen werden niet alleen opgestuwd door optimisme over de banken. Er waren ook opbeurende cijfers over de werkgelegenheid. Het banenverlies in de particuliere sector was in de afgelopen maand minder groot dan in de Verenigde Staten verwacht. Het versterkte de gedachte dat de recessie minder diep is dan tot dusver werd aangenomen. Er gingen volgens een schatting van salarisadministrateur ADP vorige maand 492.000 banen verloren, veel minder dan de 645.000 waarmee gerekend werd en ver beneden het cijfer van 708.000 in maart.

Stijging
Dat opbeurende nieuws ging gepaard met een forse stijging van de olieprijzen. De zogeheten light crude kwam op een prijs van meer dan 56 dollar en noteerde ruim 4 procent hoger dan een dag eerder. Daarbij vonden Chevron en Exxon Mobil de weg omhoog.

Een derde belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse aandelen viel licht terug. Volgens analisten hebben de technologie-aandelen minder te lijden gehad van de recessie dan de andere fondsen en zij kijken er niet vreemd van op dat die markt winstnemingen te zien geeft, nu het bij de andere aandelen weer wat de goede kant op gaat.

Uitblinkers
Een van de uitblinkers op de beurs was Walt Disney. Het amusementsconcern kwam met kwartaalcijfers die de stoutste verwachtingen overtroffen en zag dat beloond met een koersstijging van bijna 12 procent.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 1,3336, tegenover 1,3310 bij het sluiten van de handel in Amsterdam.