STUTTGART - Volkswagen en Porsche willen "integreren" in één autoconcern. Porsche maakte woensdag bekend dat dit de wens is van de aandeelhouders van de sportwagenfabrikant, terwijl Volkswagen in een verklaring liet weten hier positief tegenover te staan.

De in totaal tien automerken van de onderneming die daardoor zou ontstaan, zouden daarbij in stand moeten blijven. Eerder heeft Porsche geprobeerd Volkswagen over te nemen, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Nu zou het gaan om een "fusie".

Gesprekken
Minister-president Christian Wulff van de deelstaat Nedersaksen zei bereid te zijn hierover gesprekken te gaan voeren. De deelstaat heeft een minderheidsbelang in Volkswagen, maar de instemming van Nedersaksen is wel nodig bij belangrijke besluiten.

VW en Porsche gaan in een gezamenlijke werkgroep in vier weken tijd een nieuwe structuur ontwikkelen voor het nieuwe concern, en daarin zouden dan ook vertegenwoordigers van de werknemers moeten zitten.

Belang
Porsche heeft al een belang in Volkswagen opgebouwd van een kleine 51 procent, maar kampt nu ook met een schuldenlast van 9 miljard euro. Daardoor zou de sportwagenfabrikant nu moeten afzien van het oorspronkelijke plan om driekwart van de aandelen te bemachtigen en het roer bij de grote broer alleen in handen te nemen.

De families Porsche und Piëch zijn de grote aandeelhouders van Volkswagen en Porsche.