AMSTERDAM - Meer dan duizend beleggers hebben beslag gelegd op 700 hectare aan bospercelen van hardhoutfonds Groen Invest. Daarmee willen zij hun inleg van ongeveer 70 miljoen euro terug zien te krijgen, die het bedrijf naar zij vrezen verkwanseld heeft.

Advocaat Honoré van Schuppen, die de gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, zei dit woensdag. "De beleggingen stammen uit eind jaren negentig", aldus Van Schuppen. "De eerste uitkeringen hadden na acht jaar, dus in 2004, moeten plaatsvinden. Dat is niet gebeurd. De situatie is zo zorgelijk, dat de AFM recentelijk een stille curator heeft benoemd. Het lijkt erop dat er überhaupt geen geld meer is."

Uitstel
Woensdagmiddag verleende de rechtbank in Den Bosch het bedrijf voorlopig uitstel van betaling.

Groen Invest stelt op zijn website voor beleggers te investeren in robiniabomen. De bomen, een alternatief voor tropisch hardhout, zouden op landbouwgrond in West-Europa worden aangeplant. Beleggers stapten volgens Van Schuppen gemiddeld voor zo'n 10.000 euro in.

GIN
De Stichting Groen Invest Nederland (GIN) Schade bereidt juridische stappen voor tegen het bedrijf en zijn bestuur. Ook wil de stichting stappen nemen tegen de betrokken notarissen en de IDM Bank.

De bank, een voormalige dochter van ABN Amro, heeft aan ongeveer 70 procent van de beleggers een persoonlijke lening verstrekt om de bosbelegging mee te financieren, aldus Van Schuppen. IDM besloot vorig jaar geen zaken meer te doen met Groen Invest, omdat het fonds geen vergunning kreeg van de AFM.

Garantie
Volgens Van Schuppen hadden beleggers de garantie dat ze hun inleg zouden terugkrijgen. "Maar een voorziening voor die 70 miljoen euro blijkt er helemaal niet te zijn."

"Niet alleen de AFM, maar ook justitie moet actiever optreden tegen zulke verkopers van gebakken lucht", vindt bestuurder Iede de Vries van de gedupeerdenstichting. De AFM moet er volgens De Vries voor zorgen dat het geld aan de beleggers wordt terugbetaald.

Groen Invest was nog niet bereikbaar voor commentaar.