AMSTERDAM - Met de ontmaskering van de activiteiten van beleggingsfonds Partrust als een piramidespel waarin gesjoemeld wordt met tientallen miljoenen euro's van beleggers, heeft Nederland zijn eigen 'Madoff-zaak'.

Het is pas de eerste van tien grote fraudezaken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op het spoor is. Het noodlijdende Partrust beheert voor zijn investeerders in totaal zo'n 40 miljoen euro. Een andere zaak waaraan de AFM werkt heeft een omvang van maar liefst 70 miljoen euro.

Alle zaken hebben met elkaar gemeen dat investeerders ieder minimaal 50.000 in hebben gebracht. Formeel houdt dat in dat de zaken buiten toezicht van de AFM vallen, maar onder de nieuwe wet oneerlijke handelspraktijken kan de instantie toch actie ondernemen.

Misleiding
En in de zaak Partrust stapt de AFM naar de rechter. Het Bredase bedrijf heeft beleggers misleid, stelt de AFM in een woensdag gepubliceerd rapport naar aanleiding van eigen onderzoek. Doordat het bedrijf zijn klanten gebrekkig informeerde over zijn financiële situatie, konden zij besluiten nemen die zij anders niet hadden genomen.

Partrust heeft volgens de AFM de inleg van nieuwe beleggers als rendement uitgekeerd aan mensen die al investeerder waren. Dat is een kenmerk van de zogenoemde piramidespelen. In de Amerikaanse Madoff-zaak stortte de constructie ineen toen nieuwe klanten mede als gevolg van de beurscrisis uitbleven. Beleggers gingen voor tientallen miljarden het schip in.

AFM
Met het luiden van de noodklok door de AFM, die Partrust een dwangsom oplegde die kan oplopen tot maximaal 80.000 euro, nadert het spel van het bedrijf zijn ontknoping. Justitie vervolgt de drie directieleden van Partrust al wegens het aanbieden van een beleggingsproduct zonder de benodigde vergunning. Het gaat om de directeuren Paul S., Eddie P. en Willem W. Hun rechtszaak is vorig jaar voor onbepaalde tijd uitgesteld voor getuigenverhoor.

Faillisement
Maar of de investeerders hun geld nog terugkrijgen is de vraag. Een zegsman van bewindvoerder Frank Kessels stelt dat zijn zorgen over de toekomst van het in surseance verkerende Partrust de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen. De bewindvoerder dreigt het uitstel van betaling binnen enkele dagen om te zetten in een faillissement. Tot op heden is hem onbekend hoe groot het tekort van Partrust precies is. Partrust is onderdeel van de SWP Groep, die een totaal belegd vermogen heeft van 150 miljoen euro.

Woensdag werd ook bekend dat meer dan duizend verenigde beleggers in hardhoutfonds Groen Invest beslag hebben gelegd op 700 hectare bospercelen van het fonds. Daarmee hopen zij hun inleg van ongeveer 70 miljoen euro terug te krijgen, die het bedrijf naar zij vrezen verkwanseld heeft.

Vergunning
Volgens de AFM gaat het hierbij niet om de fraudezaak van 70 miljoen euro waarnaar de instantie ook onderzoek doet en waarover zij binnen 'afzienbare tijd' zal berichten. "Groen Invest heeft geen vergunning en valt niet onder ons toezicht", aldus een woordvoerder van de AFM.