AMSTERDAM - Beleggers waren woensdag in een positieve stemming, mede dankzij een veel beter dan verwacht Amerikaans banencijfer. Na een aarzelend begin stegen de koersen. In Amsterdam was Ahold een opvallende winnaar.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter op het Damrak, sloot 3,12 punten (1,2 procent) hoger op 255,28 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 3,06 punten (0,9 procent) tot 362,83 punten.

De belangrijkste graadmeters in Londen en Parijs wonnen respectievelijk 1,4 en 1,8 procent. De DAX-index in Frankfurt ging 0,6 procent vooruit.

'Fantastisch cijfer'
Het banenverlies in de Verenigde Staten in april viel kleiner uit dan verwacht. Cijfers van salarisstrookverwerker ADP lieten bijna een half miljoen ontslagen zien, maar analisten hadden gerekend op 650.000 ontslagen.

Een analist in Chicago noemde het een "fantastisch cijfer. Een grote verrassing, het beste cijfer dat we in lange tijd hebben gezien."

Belangrijke winnaar in Amsterdam was Ahold. Het supermarktconcern steeg in de AEX-index 6,4 procent, nadat goede omzetcijfers waren gerapporteerd. Een ander hoofdfonds, Air France-KLM, steeg 8,7 procent. Zakenbank Cheuvreux gaf het luchtvaartaandeel een opwaardering.

Hoogste niveau
De koersen op de Europese beurzen waren dinsdag al op het hoogste niveau in bijna vier maanden beland. Woensdag kwamen de effectenmarkten aarzelend uit de startblokken vanwege zorgen over het Amerikaanse bankwezen.

Beleggers kijken met spanning uit naar de uitkomsten van de zogenoemde stresstests, die donderdag worden gepubliceerd. Deze moeten uitwijzen of de grootste banken in de Verenigde Staten bestand zijn tegen een verdere verslechtering van de economie. Het gonst al een tijdje van geruchten dat banken extra kapitaal moeten aantrekken.

Kwartaalwinst
Uit de financiële sector kwam woensdag echter ook goed nieuws. De Franse bank BNP Paribas maakte een kwartaalwinst van 1,56 miljard euro bekend, veel meer dan verwacht. "Het is prettig om te zien dat er ook nog banken zijn die het aardig doen", aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Dresdner VPV. BNP noteerde hierdoor 7,2 procent hoger.

Financiële fondsen schommelden woensdag tussen plussen en minnen. Aegon en ING wonnen respectievelijk 0,4 en 0,5 procent, terwijl Deutsche Bank en SNS Reaal rond de 2,5 procent verloren.

In de MidKap-index stonden automatiseerder Ordina en biotechnologiebedrijf Crucell respectievelijk 3,1 en 4,1 procent hoger. Beide bedrijven presenteerden voorbeurs meevallende resultaten over het eerste kwartaal.

De euro noteerde op de valutamarkt 1,3310 dollar. De Europese munteenheid stond dinsdag bij het slot van de Europese beurzen op 1,3370 dollar.