AMSTERDAM - Beleggingsfonds Partrust heeft beleggers misleid met oneerlijke handelspraktijken. Doordat het bedrijf zijn klanten gebrekkig informeerde over zijn financiële situatie, konden zij besluiten nemen die zij anders niet hadden genomen.

Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag in een rapport naar aanleiding van onderzoek naar Partrust. In totaal beheert het noodlijdende Partrust 40 miljoen euro voor zijn investeerders, die ieder minimaal 50.000 euro inlegden.

De AFM, die het bedrijf een dwangsom oplegde die kan oplopen tot maximaal 80.000 euro, heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Piramidespel
Partrust is een van de tien bedrijven waarnaar de AFM onderzoek doet in het kader van omvangrijke beleggingsfraudes. Een van de Nederlandse zaken heeft volgens de instantie een omvang van 70 miljoen euro.

De AFM zei maandag tegen het ANP dat het bij de zaken gaat om fraude in de vorm van piramidespelen zoals in de Amerikaanse Madoff-zaak.

Daarbij werd geld van nieuwe beleggers gebruikt om eerdere instappers terug te betalen. De constructie stortte ineen toen nieuwe klanten mede als gevolg van de beurscrisis uitbleven. Beleggers gingen voor tientallen miljarden het schip in.

Niet in orde
Partrust heeft inleg uitgekeerd als rendement, zo laat een woordvoerster van de AFM weten. "We vermoeden dat dat niet in orde is.''

Partrust, dat vorige maand uitstel van betaling kreeg, heeft voor het laatst een jaarrekening gepubliceerd over het jaar 2006. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat deze op onderdelen in strijd met de wet is opgemaakt.

Bovendien klopt de jaarrekening niet met de gegevens die het bedrijf heeft verstrekt in het kader van het onderzoek door de AFM, dat een half jaar geleden werd opgestart.

Informatie
De instantie eist dat het bedrijf zijn beleggers informatie geeft over het percentage van de inleg die echt is geïnvesteerd. Ook moet het bedrijf onder meer inzicht geven in de kasstromen in 2007 en 2008 uit investeringen en leningen. Dan kunnen de beleggers zelf oordelen of het door hen ingelegde geld echt door het bedrijf is geïnvesteerd, of gebruikt is om aan renteverplichtingen te voldoen.

Een zegsman van bewindvoerder Frank Kessels stelt dat zijn zorgen over de toekomst van het in surseance verkerende Partrust de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen. De bewindvoerder dreigt het uitstel van betaling binnen enkele dagen om te zetten in een faillissement. Tot op heden is hem onbekend hoe groot het tekort van Partrust precies is.

Partrust is onderdeel van SWP Holding, die een totaal belegd vermogen heeft van 150 miljoen euro.