STRAATSBURG - Het Europees Parlement voelt er niets voor dat internetproviders gebruikers van het net kunnen afsluiten als die zich drie keer schuldig hebben gemaakt aan illegaal downloaden.

Het parlement verwierp woensdag een voorstel van de Europese Commissie en de EU-lidstaten waarin die mogelijkheid werd opengelaten.

Het steekt daarmee een stokje voor plannen van de Franse regering om internetgebruikers zonder tussenkomst van de rechter aan te pakken. Volgens PvdA-Europarlementariër Jan Cremers dreigde een ernstige schending van de privacy van internetgebruikers. Het afsluiten zonder rechterlijke uitspraak zou naar zijn mening "buiten proportie" zijn geweest.

Ook Kathalijne Buitenweg van GroenLinks is blij dat het Europarlement de plannen om "internetproviders als politieagenten te laten optreden" heeft tegengehouden. Ze hoopt dat "Frankrijk nu inbindt".

Onderhandelen
Nu het voorstel is afgewezen, moet er opnieuw worden onderhandeld met de ministers van de EU-lidstaten over de tekst. Onderdelen daarvan die onomstreden zijn, zoals het makkelijker maken voor consumenten om van het contract met hun provider af te komen, kunnen voorlopig ook niet doorgaan.