AMSTERDAM - De jaarlijkse belastingaangifte gaat verdwijnen. Alle belastingbetalers krijgen een eigen beveiligde pagina op internet, waarop ze hun gegevens kunnen inzien en aanpassen.

De bijgewerkte opgave wordt door de fiscus gebruikt om bijvoorbeeld per kwartaal een nauwkeuriger aanslag op te leggen. Het aantal naheffingen kan zo sterk worden teruggedrongen. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van vertrouwelijke notities van de Belastingdienst.

Particulieren en bedrijven krijgen via de website snel inzicht in hun belastingschuld en de toeslagen of aftrekposten waar ze recht op hebben. De Belastingdienst kan op de pagina ook nieuws geven over aftrekposten. Voor de beveiliging van de website werkt de fiscus samen met alle grote ICT-bedrijven, schrijft de krant.

Overzicht
Nog dit jaar zou de Belastingdienst willen beginnen met een variant op de bestaande website mijntoeslagen.nl, waarop een individueel overzicht is te zien van toeslagen op huur, zorg en kinderopvang. Niet alleen moet het betalen van belasting hiermee sterk worden vereenvoudigd, de fiscus profiteert zelf ook.

Miljoenen wijzigingen waarop de Belastingdienst formeel moet reageren, behoren binnenkort voor een groot deel tot het verleden. "Die werkwijze kost nu zeer veel tijd en veel geld", zegt een betrokkene in de krant. "Die papierberg schrappen, bespaart de fiscus honderden miljoenen."