PARIJS - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zijn doelstellingen voor de levering van zijn superjumbo, de A380, opnieuw naar beneden moeten bijstellen wegens de economische crisis. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Airbus verwacht dit jaar veertien A380's te leveren. Eerder ging Airbus uit van achttien stuks. Airbus denkt volgend jaar twintig superjumbo's af te leveren.

"Wegens de huidige economische omstandigheden, de crisis in de luchtvaart en doordat sommige klanten hebben gevraagd om uitstel van leveringen, hebben wij ons leveringsschema voor dit jaar en volgend jaar aangepast", aldus de vliegtuigfabrikant.

Opgeschort
Veel luchtvaartmaatschappijen zien af van de aankoop van vliegtuigen of stellen de levering van toestellen uit om kosten te besparen. De sector kampt met dalende passagiersaantallen als gevolg van de belabberde economische omstandigheden.

Vorige maand maakte het Australische Qantas bekend dat de bestelling van vier toestellen van het type Airbus A380 en twaalf Boeings 737-800 is opgeschort. Airbus kondigde in maart al aan in de eerste twee maanden van dit jaar orders voor zes nieuwe vliegtuigen ontvangen te hebben. Daar stonden veertien annuleringen van opdrachten tegenover.