AMSTERDAM - Op steeds meer Europese vluchten kan mobiel gebeld worden. De verwachting is dat mobiel bellen vanuit het vliegtuig snel aan populariteit gaat winnen, meldt het Duitse persbureau DPA.

Dat mobiel bellen vanuit het vliegtuig snel populairder wordt, is vooral te danken aan versoepeling van Europese regelgeving. Momenteel zijn 27 Europese toestellen met de techniek uitgerust om mobiel te kunnen bellen.

De Europese Commissie verwacht dat dat aantal door de versoepelde regelgeving nog dit jaar zal verdubbelen. Momenteel zijn Ryanair (Ierland), TAP (Portugal) en BMI (Groot Brittannië) bezig hun vliegtuigen te voorzien van de techniek om mobiel te kunnen bellen.

Redelijke tarieven
EU-commissaris Viviane Reding waarschuwt providers dat zij redelijke tarieven moeten rekenen voor mobiel bellen vanuit het vliegtuig. Momenteel ligt de prijs rond de 1,60 euro per minuut. SMS'en vanuit het vliegtuig kost ongeveer 43 eurocent.

De EU-commissaris eist bovendien dan andere passagiers geen last mogen hebben van de mobiele bellers. Op dit moment wordt de mobiele dienst vooral door zakenlieden en jonge mensen gebruikt.