AMSTERDAM - Mobiele voip vormt een bedreiging voor telecomaanbieders, maar volgens onderzoeksbureau Gartner nog zeker vijf jaar voordat ze daar iets van merken.

Het onderzoeksbureau komt met de niet bepaald verrassende voorspelling dat mobiele voice over ip, zoals Skype, een groot probleem gaat worden voor traditionele aanbieders van mobiele telefonie. Zij zien hun inkomsten en businessmodel bedreigd door ip-telefonie via smartphones. Gartner voorspelt dat tegen 2019 meer dan de helft van het mobiele telefonieverkeer volledig via voip loopt.

4G
Toch duurt het nog even voordat voip serieus drukt op het mobiele telefonieverkeer. Volgens het onderzoeksbureau gebeurt dat op z'n vroegst over vijf jaar en mogelijk pas over acht jaar.

"Massaal gebruik van end-to-end voip gebeurt niet vóór de volledige implementatie van 4G-netwerken, in 2017", zegt analist Tole Hart van Gartner. Dat zijn telecomnetwerken op basis van LTE of Wimax.

Het onderzoeksbureau merkt nog op dat de komst van 4G door de huidige kredietcrisis enkele jaren kan opschuiven. Maar over uiterlijk tien jaar is het wel zover, aldus Gartner. "Zodra de basale marktcondities er zijn, gebeurt de transitie naar mobiele voip vrij snel."

Die snelle overgang wordt dan gedreven door het gemak van mobiele voip en de besparingen voor eindgebruikers. Telecomaanbieders kunnen ook voordeel halen uit voip, bijvoorbeeld door de grotere capaciteit en daardoor lagere kosten voor spraakverkeer.

Google
De bedreiging voor de traditionele telefoniebedrijven zit niet alleen in de teruglopende kosten, maar ook in de opkomst van nieuwe concurrenten. Dat zijn niet alleen huidige voip-aanbieders zoals Skype, maar ook juist bedrijven die ip-communicatie zoals chat en mail verzorgen.

"Over tien jaar loopt 30 procent van het mobiele spraakverkeer via portals van derde partijen, zoals Google, Facebook, Myspace en Yahoo. Die bedrijven nemen draadloze voip-diensten op als een optie in hun huidige aanbod van communicatiemogelijkheden", zegt Hart.

Blokkeren

Ondertussen is het telecombedrijven, maar ook smartphoneleveranciers er veel aan gelegen om voip buiten de deur te houden. Microsoft heeft voor zijn aankomende Windows Mobile Marketplace voip-toepassingen op de zwarte lijst gezet. Die appstore voor Windows Mobile versie 6.5, dat later dit jaar uitkomt, is net geopend voor softwareontwikkelaars. Eerder liep Nokia al tegen telecomverzet op toen het Skype wou meeleveren op zijn N-series telefoons.