DEN HAAG - De industrie in Nederland draait op een lager pitje. Vorige maand werd 74 procent van de productiecapaciteit benut. Europees gezien doet Nederland het niet slecht. Maar het ligt nu wel lager dan de voorgaande twintig jaar.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd. In de afgelopen twintig jaar benutte de industrie steeds tussen 80 en 87 procent van de productiecapaciteit.

Ook in eerdere perioden van laagconjunctuur, zoals in 1993 en 2003, daalde de bezettingsgraad, maar dat verliep geleidelijker dan nu en en de daling was minder sterk.

Metaal
In de metaal lag de zogenoemde bezettingsgraad in april 9 procentpunt lager dan een jaar eerder. De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft minder last van de economische teruggang. Daar ligt de bezettingsgraad nog vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Vergeleken bij de rest van Europa is de bezettingsgraad in Nederland nog hoog. Alleen in Denemarken benutte de industrie haar capaciteit meer, maar ook daar ligt het onder 80 procent. Slowakije benut slechts de helft van de productiecapaciteit.