AMSTERDAM - De advocaten die Craigslist.com in de arm heeft genomen naar aanleiding van een aantal moorden waarmee de Amerikaanse site in verband wordt gebracht, zijn in gesprek met advocaten van verschillende staten over een mogelijk verbod op advertenties die erotische diensten aanbieden.

Volgens persbureau Reuters hebben autoriteiten verzocht om veranderingen voor de 14 jaar oude online bazaar, die in 50 landen actief is. De populaire site is in opspraak geraakt nadat vorige maand een 26-jarige masseuse, die haar diensten via Craigslist aanbood, vermoord is.

De moord zou gepleegd zijn door een 23-jarige student geneeskunde uit Boston, die inmiddels met het predikaat 'Craigslist-moordenaar' door het leven gaat. Hij zou ook een aantal masseuses heben beroofd na een afspraak op een hotelkamer.

Prostituees
Vanuit de juridische wereld gaan nu stemmen op om de 'erotische diensten'-afdeling van de site in de ban te doen. Binnen deze sectie zouden zich ook prostituees aanbieden. Daarnaast moet Craigslist zijn mogelijkheden uitbreiden om illegale inhoud op te sporen.

De site, waarop verder vooral advertenties voor zaken als banen en tweedehands meubels te vinden zijn, is al eerder in het nieuws gekomen vanwege seksgerelateerde advertenties en moorden. Craiglist werd recent tot 'het grootste digitale bordeel ter wereld' bestempeld.

Babysitter
In maart werd een New Yorkse journalist door messteken om het even gebracht nadat hij zijn vermoedelijke moordenaar via een advertentie op Craigslist had ontmoet. Ook een vrouw die op een oproep voor een babysitter reageerde, werd vermoord.

Het bedrijf, dat gedeeltelijk in handen is van veilingsite eBay, tevens het moederbedrijf van het Nederlandse Marktplaats, is wel begonnen met het opvragen van creditcardgegevens en telefoonnummers voor bepaalde advertenties. Als gevolg daarvan is het aantal erotisch getinte advertenties gedaald.